ІНЖЕНЕРНИЙ МЕТОД РОЗРАХУНКУ СТАЛЕЗАЛІЗОБЕТОННИХ СТИСНУТИХ ЕЛЕМЕНТІВ З УРАХУВАННЯМ ГНУЧКОСТІ - Yefimenko, Olena (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Наведено інженерний метод розрахунку стиснутих гнучких сталезалізобетонних елементів з листовим армуванням за зведеним до сталі перерізом, а також порівняння результатів розрахунку з експериментальними даними. Розрахунок несучої здатності сталезалізобетонних гнучких елементів з листовим армуванням ґрунтується на методі граничних станів. Як граничний стан за міцністю прийнято зусилля, в результаті дії яких у листовому армуванні в найбільш напруженому волокні поздовжні деформації досягають значення, що відповідають напруженням плинності сталі. У розрахунок за методом зведених перерізів покладено передумови, що бетон, метал листового та стержньового армування вважаємо ізотропними пружно-пластичними матеріалами, а поперечний переріз сталезалізобетонного елемента з листовим армуванням залишається плоским аж до моменту руйнування. При розрахунку центрально стиснутих сталезалізобетонних елементів із листовим армуванням несуча здатність визначено шляхом зведення комплексного поперечного перерізу до односкладового – сталевого. Це дає змогу використовувати у розрахунку табличні коефіцієнти поздовжнього згину φ. Несуча здатність позацентрово стиснутого сталезалізобетонного елемента з листовим армуванням також визначається шляхом зведення комплексного поперечного перерізу до односкладового – сталевого. При цьому виникає можливість використовувати при розрахунках табличні значення коефіцієнта поздовжнього згину φе , які містяться у ДБН. Експериментально було досліджено роботу зразків під навантаженням та характер втрати несучої здатності залежно від висоти й ексцентриситету прикладених зусиль. Запропонована методика розрахунку стиснутих елементів з листовим армуванням за зведеним до сталі перерізом дозволяє враховувати їх гнучкість як при осьовому, так і позацентровому прикладанні навантаження.