МЕТОДИКА ПРОГНОЗУВАННЯ ТЕРМІНІВ ОСІДАННЯ СПОРУД НА ҐРУНТАХ З ШАРАМИ МУЛУ - Oksen, Yevhen (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Розроблено метод прогнозування величини та термінів осідання споруд на ґрунтах з шарами мулу, заснований на результатах натурних спостережень. Сформульовані вимоги до залежностей апроксимації процесу консолідації мулів. Запропоновано застосовувати для наближення сукупність експоненційних залежностей з постійною складовою. Розроблено алгоритм та програмне забезпечення для розрахунку огинаючої до експериментальних даних. Процес консолідації ґрунтів розглянуто як сукупність одночасного і незалежного протікання фаз первинної фільтраційної консолідації і вторинної консолідації повзучості. Апробація розробленої методології здійснено під час спостереження за осіданням масивів-гігантів хвилелому Карантинної бухти Одеського морського порту. Вимірювання поточних значень висоти марок, в якості яких були призначені точки в чотирьох кутах верхньої поверхні кожного з масивівгігантів, здійснювалось тахеометром від площадки контейнерного терміналу з приведенням до висоти рівня моря в акваторії Одеського порту. За результатами обробки даних спостереження прямими ітераційними розрахунками шляхом пошуку мінімальної незв’язаності методом найменших квадратів отримані значення параметрів наближення осідання реперних точок, які відповідають потребам практичного застосування. В якості критерію завершення процесу консолідації запропоновано приймати момент стабілізації значень осідань з міліметровою точністю з урахуванням отриманих відхилень. Отримані експериментальні залежності для розрахунків швидкості осідання точок масивів-гігантів. Наведено приклади розрахунку прогнозів величини та термінів осідання огороджувального хвилелому контейнерного терміналу Карантинної бухти. Встановлені терміни завершення процесів консолідації мулоподібних ґрунтів основи волнолому в місці розташування масивів-гігантів і остаточне положення поверхонь масивів-гігантів. Представлена методологія прогнозу осідання основ з мулоподібними ґрунтами рекомендується для оцінювання впливу консолідації мулів на осідки елементів конструкції при будівництві та під час експлуатації споруд.