ОБҐРУНТУВАННЯ СХЕМНО-КОНСТРУКТИВНИХ РІШЕНЬ ОСНОВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ БІОГАЗОВОЇ УСТАНОВКИ УТИЛІЗАЦІЇ ОПАЛОГО ЛИСТЯ - Klymenko, Vasyl; Kravchenko, Volodymyr; Zotsenko, Mykola; Vynnykov, Yuriy; Martynenko, Viktor (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Проаналізовано особливості застосування біогазової технології в установках утилізації опалого листя та інших рослинних решток і запропоновано застосування ґрунтоцементу для створення основних елементів таких установок. Розроблено нове схемно-конструктивне рішення біогазового ферментатора (біореактора) опалого листя та інших рослинних решток із застосуванням ґрунтоцементної технології бурозмішувальним методом. Обґрунтовано можливість надійного ізолювання простору біореактора від навколишнього масиву ґрунтоцементним екраном до відкопування котловану. За наявності близького за глибиною водотривкого шару ґрунту екран занурюють у нього, а за його відсутності дно котловану ізолюють пошаровим укладанням литого ґрунтоцементу чи січними ґрунтоцементними елементами. Наведено результати експериментальних досліджень корозійної стійкості та міцності ґрунтоцементного водонепроникного екрану для умов використання лужних та кислотних модельних розчинів з концентрацією речовин, що можуть бути наявними в технологічному обладнанні біогазової установки. Установлено, що коефіцієнт хімічної стійкості ґрунтоцементних зразків поступово знижується при збільшенні періоду їх витримки в модельних розчинах, але він залишається в межах, що характеризують ґрунтоцемент як хімічно високостійкий. На основі результатів проведених досліджень відкривається практична можливість розроблення методів проектування та зведення основних елементів біогазової установки утилізації опалого листя із застосуванням ґрунтоцементної технології.