ІННОВАЦІЙНІ МАТЕРІАЛИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ В НАФТОГАЗОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ - Makarenko, Valerii; Manhura, Andrii; Vynnykov, Yuriy; Manhura, Svitlana (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Під час експлуатації обладнання та трубних систем сірчаної кислоти сланцевої, металургійної, гірничої, енергетичної й інших галузей промисловості метал ряду конструкцій безпосередньо контактує із сірковмісними агентами при високих температурах. Це призводить до інтенсивної корозії, розпушування та насичення поверхневого шару металу сіркою (елемента у вигляді різних сполук, у тому числі сульфідів, заліза, оксидів) з концентрацією до 0,6%. Ремонт не зварювання такого металу при його частковій заміні пов’язане з великими витратами праці, зумовленими необхідністю механічного видалення поверхневого шару, оскільки без цієї операції зварювання стандартними електродами в металі утворюються гарячі тріщини, пори і нерозплавлення. Досліджено та розроблено прогресивні зварювальні електроди на основі нових металургійних та технологічних принципів забезпечення високої стійкості зварювальних та монтажних з’єднань проти утворення гарячих тріщин у металі зварного шва. Розроблені інноваційні електроди марки ANM-1 дозволяють зварювати металеві конструкції з низьковуглецевих сталей з поверхневим насиченням сіркою за наявності накипу, іржі та інших домішок. Вони вирізняються високою стійкістю до утворення гарячих тріщин, свищів і пор у шві. Електроди були успішно випробувані на багатьох підприємствах, пов’язаних з переробкою сірковмісних матеріалів (руди, сланці, нафтопродукти, природний газ тощо). При проведенні наукових досліджень було використано високоточне сучасне обладнання, зокрема, для вивчення зварювальнихі технологічних властивостей, залучена інформаційно-аналітична система моделі АНП-2; автоматичний зварювальний апарат зі штучними електродами; сучасні інверторні випрямлячі виробництва Інституту електричного зварювання НАНУ імені Е.О. Патона, а також для оцінки якості зварних швів використовував аналізатори-контролери власної конструкції. Використання електродів ANM-1 дозволяє значно підвищити ефективність ремонтних робіт за рахунок усунення трудомістких операцій видувки повітряної дуги та подальшого очищення країв монтажного з’єднання шліфувальною машиною.