ДОСЛІДЖЕННЯ ЗМІНИ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ РЕКОНСТРУКЦІЇ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ ПЕРШИХ МАСОВИХ СЕРІЙ - Dubelt, Tatiana (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Описане дослідження впливу організаційно-технологічних факторів на рентабельність реконструкції житлових будинків перших масових серій, з метою визначення ефективних організаційних рішень реконструкції. В інформаційних джерелах відсутня інформація щодо методики дослідження реконструкції подібних об’єктів. А фактична реконструкція будинків носить епізодичний характер та не дає можливості визначити вплив факторів на показники реконструкції, тому що проходить при фіксованих значеннях факторів. Як наслідок – небажання інвесторів вкладати кошти в реконструкцію житлових будинків типових серій. Для вирішення поставленої проблеми були вибрані впливові фактори, визначений перелік робіт, побудовані та досліджені абстрактні моделі реконструкції. Дослідження проведені на прикладі реконструкції житлового будинку типової серії 1-4382.5-7. Побудовані інформаційні та графічні моделі реконструкції. Визначені фактори що впливають на показник реконструкції серед яких: кількість робочих годин на тиждень, ступінь суміщення робіт, необхідна частка заміни прорізів та комунікацій. Визначені рівні варіювання кожного з факторів: мінімальне, максимальне та середнє значення. Складено план чисельного експерименту що враховує одночасний вплив визначених факторів на показники реконструкції. Отримані основні показники реконструкції: тривалість, вартість та рентабельність робіт. За допомогою експериментально-статистичного моделювання побудовані математичні моделі залежності показника рентабельності від факторів у вигляді математичних формул та діаграм. Аналіз діаграм визначив зони ефективних рішень при одночасному впливі всіх факторів. За результатами досліджень зроблені висновки про умови проведення реконструкції подібних будинків.