ОРГАНІЗАЦІЙНІ ІННОВАЦІЇ В ДІЯЛЬНОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ КОМПАНІЙ УКРАЇНИ ПРИ ПЕРЕХОДІ НА СВІТОВІ СТАНДАРТИ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Redkin, Oleksandr; Zlepko, Oleksandr; Pents, Maryna (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Розглянуто наукові основи і практичні рекомендації щодо порядку формування та використання організаційних і процесних нововведень в діяльності будівельних компаній України при переходу на світові стандарти господарювання. Ці нововведення стосуються організаційної структури й основних процесів управління як окремих будівельно-інвестиційних проектів, так і діяльності всієї компанії в цілому. Розглядаючи повний життєвий цикл зведення окремих об’єктів визначено системну модель і перелік основних стандартів професійної діяльності та управління будівельними проектами за умови їх повної та ефективної реалізації «під ключ». В основу цього рішення покладено досвід найкращої практики будівництва передових компаній світу й американські стандарти проектного менеджменту РТВ.К, які при цьому застосовуються. Крім того також визначено, що оскільки потужні будівельні компанії одночасно реалізують «портфель» практично не пов’язаних між собою проектів, то для їх успішного втілення в системі корпоративного менеджменту кожної компанії необхідно створити та якісно використовувати механізми й інструменти мультипроектного управління всім комплексом проектів. Для практичної матеріалізації такої ідеї запропоновано нову, більш досконалу організаційну структуру й основні бізнес-процеси і діяльності будівельного підприємства, які перетворюють його в сучасну будівельно-інвестиційну проектно-орієнтовану та інжинірингово-девелоперську компанію. Втілення запропонованих інновацій сприятиме підвищенню якості, вчасності та ефективності зведення окремих об’єктів, має забезпечити покращення структури, функцій і результатів діяльності підприємств вітчизняного будівельного комплексу, а в кінцевому підсумку – повинне генерувати зростання конкурентоспроможності економіки та суспільного життя в нових умовах господарювання.