Довговічність матеріалів кріогенних конструкцій - Medved, Ivan; Tatarchenko, Halyna; Biloshytskyi, Mykola; Poddubny, Sergey (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Світова статистика свідчить, що основна частка руйнувань в інженерній практиці відбувається через утому конструкцій і матеріалів. Тому проблема втоми є однією з найбільш актуальних науково-технічних завдань сучасності, вирішення якої потребує додаткових комплексних експериментальних і теоретичних досліджень. Серед відповідальних конструкцій і об’єктів низькотемпературного призначення широкого поширення набули зварні великогабаритні ємності і резервуари, що перебувають під тиском при температурах від 293 до 4,2 К. Такі будівельні конструкції, працюють в умовах циклічного від нульового розтягування, що повторюється з низькою частотою. Такі умови навантаження виникають при експлуатації посудин для транспортування і зберігання зріджених газів (кисню, азоту, водню, гелію), кріогенних трубопроводів, посудин високого тиску, кріогенераторов і т.п. Тому завдання оцінки несучої здатності і довговічності в умовах впливу циклічних навантажень в широкому діапазоні температур має надзвичайно важливе значення. У роботі наводяться результати експериментальних досліджень впливу глибокого охолодження на малоциклічна втому і циклічну повзучість нержавіючої конструкційної сталі 03Х20Н16АГ6 в умовах пульсуючого циклу зміни зовнішнього навантаження з частотою 0,033 с-1 (2 цикл/хв) на повітрі і в середовищах рідких холодоагентів (азоту і гелію) при температурах 293, 77 і 4,2 К відповідно. Результати експериментальних досліджень підтвердили той факт, що в інтервалі температур 293 – 77 К на кривих циклічної повзучості стадія прискореної повзучості вельми обмежена по довговічності, або взагалі відсутня, тому можна з упевненістю сказати, що число циклів до руйнування стали 03Х20Н16АГ6 в малоциклової області буде визначатися її здатністью чинити опір деформації на сталій стадії