ІМОВІРНІСНА ОЦІНКА НАДІЙНОСТІ БЕТОННИХ ГРАВІТАЦІЙНИХ ГРЕБЕЛЬ НА СКЕЛЬНІЙ ОСНОВІ ЗА КРИТЕРІЄМ СТІЙКОСТІ ГРЕБЛІ ПРОТИ ЗСУВУ ТА ПЕРЕКИДАННЯ - Балабай, О. О. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто методику ймовірнісного оцінювання надійності бетонних гравітаційних гребель на скельній основі за критерієм стійкості греблі проти зсуву та перекидання. Імовірнісне оцінювання ризику виникнення аварій на бетонних гравітаційних греблях виконувалась на прикладі глухої бетонної гравітаційної греблі на скельній основі гідровузла «Велика енергетична гребля Ефіопського відродження». У результаті отримано кількісну ймовірнісну оцінку досягнення граничного стану за першою групою межових станів, пов’язаного з втратою стійкості проти зсуву та перекидання. Визначено необхідну кількість статистичних випробовувань для досягнення доволі вузького довірчого інтервалу. Запропонована методика може бути використана при розрахунках бетонних гравітаційних гребель на скельній основі. Ключові слова: бетонні греблі, імовірність, надійність.