«Зелені покрівлі» - історичний досвід та сучасні вимоги - Filonenko, Olena; Avramenko, Yurii; Kidenko, Vitalii (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
У статті розглядається історичний досвід створення «зелених покрівель», а також вимоги та умови, за яких такі покрівлі проектуються в даний час. На історичних прикладах та існуючих сучасних світових об’єктах показано доцільність створення та використання озеленених покрівель будинків в Україні, що суттєво збагатить «п’ятий фасад» будівель та покращить загальний вигляд міст. Розглянуто відсутність нормативної бази для проектування «зелених покрівель», а також деякі види проблем технології озеленення покрівель, що можуть виникати в процесі експлуатації такої покрівлі та наслідки, що вони несуть – екологічні, економічні, соціальні та технічні. Для визначення умов проектування та доцільності використання «зелених покрівель» було обрано конструктивну схему суміщеного покриття, що має всі необхідні конструктивні елементи. Було показано, що енергоефективність даного типу покриття забезпечена. Визначення опору теплопередачі велося за усіма нормативними вимогами ДБН В.2.6-31:2006 «Конструкції будинків і споруд, теплова ізоляція будівель». Розглянуто конструктивну складову запроектованої «зеленої покрівлі» та послідовність влаштування деяких конструктивних шарів даного типу покриття. Визначено ефективність та доцільність влаштування «зелених» покриттів на житлових будинках, а також нормативний строк служби та гарантійних термін безремонтної служби даного покриття, за умови дотримання нормативних вимог та умов експлуатації.