Розвиток норм кранових навантажень на основі експериментальних досліджень - Pichugin, Sergii (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Забезпечення надійності та безаварійності будівель і споруд у великій мірі залежить від правильного розуміння природи і кількісного опису та нормування навантажень на будівельні конструкції, в тому числі кранових навантажень. Ці навантаження на виробничі споруди мають досить складну фізичну природу і мінливий характер, що вимагають знання конструктивних відмінностей мостових та підвісних кранів, кінематичних та динамічних процесів, що реалізуються при роботі кранів, особливостей технологічних процесів, що відбуваються у виробничих цехах, які обслуговуються підйомними кранами. Такі особливості у певній мірі відображаються в розділах норм проектування будівельних конструкцій, що містять нормативи кранового навантаження. Більшість параметрів норм кранового навантаження мають імовірнісну природу і вимагає для свого обґрунтування застосування статистичних методів. Ці методи постійно змінювалися і розвивалися разом з регулярним переглядом норм будівельного проектування. Тому аналіз еволюції вітчизняних норм кранового навантаження разом з їх статистичними обґрунтуванням є актуальною задачею. Матеріали, присвячені крановим навантаженням, опубліковані в різних науково-технічних журналах, збірниках статей, матеріалах конференцій. Стаття містить систематизований огляд норм проєктування та публікацій по проблемі кранового навантаження за 90-річний період з 30-х років ХХ століття до теперішнього часу. Головна увага приділяється аналізу тенденцій розвитку норм проектування конструкцій в частині змін розрахункових коефіцієнтів, призначення нормативних і розрахункових значень кранового навантаження і залучення до цього дослідних статистичних даних. Відзначається високий науковий рівень вітчизняних норм ДБН В.1.2-2006 «Навантаження і впливи», які мають сучасний імовірнісний базис і асоціюються з нормами Єврокод. Виділяються наукові результати, що можуть бути включеними в наступні норми кранового навантаження.