Аналіз конструкцій віброустановок панельних елементів та напрямків їх використання - Nazarenko, Ivan; Diachenko, Oleksandr; Pryhotskyi, Vasyl; Nesterenko, Mykola (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2021)
Виконано аналіз напрямків використання різних конструкцій вібромайданчиків для ущільнення бетонних сумішей при виробництві плоских панельних елементів із можливим застосуванням сучасних технологій індустрії 4.0 для підвищення загальної ефективності будівництва. Проаналізовано основні недоліки і переваги тих чи інших конструкцій вібромайданчиків, виявлені основні технології виробництва плоских залізобетонних виробів, у яких їх використання є найбільш доцільним. Виконано оцінку і виявлено можливості обладнання різних конструкцій бути швидко переналагодженими під зміни виробничої програми. Встановлено, що у переважній більшості у технології збірного залізобетону використовують малорухомі бетонні суміші з яких у результаті виробляють потрібні як за конфігурацією так і за належною якістю поверхонь суцільні (одношарові) панельні залізобетонні елементи, які відповідають необхідним вимогам по міцності, водонепроникності, морозостійкості і при цьому з належною якістю поверхонь. Останні десятиліття все більшого використання набувають різного роду багатошарові панельні елементи, які складаються з шарів залізобетону, розділеного різними за складом ізолювальними матеріалами. У обох випадках суміш, яка завантажена у форму, вимагає додаткового ущільнення для зменшення кількості повітря і витіснення зайвої рідини. Найбільш розповсюдженим методом ущільнення є об’ємний метод з використанням вібраційної дії на оброблюване середовище, для чого зазвичай використовують вібраційні майданчики різних конструкцій. Встановлено, що основна ідея при виробництві плоских панельних елементів на вібромайданчиках із застосуванням технологій індустрії 4.0 полягає в тому, щоб використовувати новітні інформаційні технології та автоматизацію, щоб бізнес-процеси та інженерні процеси були глибоко інтегровані. Завдяки цьому виробництво працюватиме гнучким, ефективним та екологічно чистим способом із постійно високою якістю та низькою вартістю.