Впровадження теплоенергозберігающих конструкцій в будівництво як умова його стійкого еколого-економічного розвитку - Rohovyi, Stanislav; Boginska, Lydmila (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
У статті визначені основні аспекти стійкого розвитку будівництва в рамках реалізації стратегії розвитку. Розглянуто підходи і розроблено пропозиції щодо взаємопов’язаних складових підвищення ефективності будівельного виробництва, які ґрунтуються на взаємозалежних і взаємодоповнюючих діях досягнення конкурентоспроможності будівельної галузі і є актуальними для функціонування будівельного комплексу. Запропоновані напрями вдосконалення будівельного виробництва через впровадження теплоенергозберігаючих конструкцій на об’єктах будівництва. Задача, що розглядається в статті, полягає у пошукі нових підходів до вирішення еколого-економічних проблем будівельного виробництва за допомогою застосування теплоенергозберегаючих конструкцій. В роботі досліджується взаємозв’язок між випуском та виведенням на ринок теплоенергозберегаючих матеріалів й конструкцій нового покоління (коли для вироблення теплової енергії використовують поновлювані джерела енергії (енергію сонця, вітру і т.п.)), які дозволяють економити традиційні джерела теплопостачання та енергозабезпечення і еколого-економічним розвитком будівельної галузі. У висновках проаналізовано результати розвитку будівельної галузі. Визначено, що ефективне залучення природних ресурсів на інтерактивній основі, застосування теплоенергосберегаючих конструкцій, технологій, формування і реалізація на цій основі стратегії довгострокового стійкого розвитку - один з пріоритетів будівництва.