Використання ультразвуку низької частоти як методу боротьби з асфальто-смоло-парафіновими відкладеннями у нафтопроводах - Nazarenko, Ivan; Nesterenko, Tetiana; Nesterenko, Mykola; Bernyk, Iryna (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Проаналізовано існуючі методи механічного, теплового та хімічного впливу на асфальто-смоло-парафінові відкладення (АСПВ). Виявлено, що незважаючи на велику кількість робіт про парафінізацію трубопроводів, які транспортують нафту і нафтопродукти (магістральні трубопроводи, місцеві трубопроводи, шлейфи свердловин, внутрішньопромислові трубопроводи), та про методи боротьби з АСПВ, метод ультразвукової обробки вивчений недостатньо повно. Проведено лабораторні дослідження впливу ультразвукових хвиль низької частоти на АСПВ зі шлейфа нафтової свердловини. Наведено дані експериментальних досліджень впливу ультразвукових хвиль низької частоти (20 – 40 кГц) на АСПВ, що виникають при транспортуванні нафти та нафтопродуктів по трубопроводах. Отримано залежність у результаті статистичної обробки експериментальних даних, яка дає можливість прогнозувати час ультразвукового впливу, необхідний для видалення АСПВ від поверхні трубопроводів, що транспортують нафту та нафтопродукти. Визначено, що найбільший вплив на масу видалених АСПВ має час ультразвукової взаємодії. Проаналізовано зміну температурного режиму під часу ультразвукового впливу на асфальто-смоло-парафінисті відкладення. Застосовано метод комплексного впливу кавітуючого поля та теплового ефекту від ультразвукових хвиль (сферична модель розповсюдження теплових та ультразвукових хвиль) для отримання залежності, що дозволяє визначити прогнозований перепад температури, за якого відбудеться видалення АСПВ. Запропоновано алгоритм пошуку оптимальних параметрів режиму ультразвукової обробки, який може бути використаний не тільки при підборі параметрів роботи ультразвукового обладнання, яке застосовується для боротьби з АСПВ у трубопроводах , а і для обладнання, яке спускається безпосередньо у свердловину