Ризик-орієнтований підхід визначення небезпек у будівельній галузі України - Zyma, Oleksandr; Pahomov, Roman; Redkin, Oleksandr (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2021)
У даній роботі наведена спроба удосконалення аналітичного методу визначення критеріїв ступеня ризику на об’єктах будівельної галузі. Проведено аналіз обставини та причини нещасних випадків на підприємствах будівельної галузі та виробництва будівельних матеріалів. Визначено параметри на яких повинна ґрунтуватися оцінка ризиків аварій, нещасних випадків і надзвичайних ситуацій на потенційно небезпечних об’єктів, а моделювання відповідних небезпечних подій та ситуацій, їх вплив на здоров’я населення. Проаналізовано процес управління ризиком, як комплекс дій, що є частиною загального управління бізнесом. Визначено особливості системного управління ризиками безпеки праці. Розроблено і наведено стадії проектування, впровадження контролю і корегування системи управління безпекою праці на основі ідентифікації небезпек, яка базується на ризик-орієнтованому підході і відповідає сучасним тенденціям і вимогам нормативної бази України. Сформульовано основні завдання ризик-орієнтованого підходу забезпечення надійності складних технічних систем для безпеки людей і довкілля, розглянуто методи оцінювання ступеня небезпеки промислових об’єктів та наукових засад концепції прийнятного ризику. Визначено оціночний показник, за яким вид економічної діяльності суб’єкта господарювання з питань безпеки праці відноситься до одного з трьох ступенів ризику (високий, середній, незначний), а також розглянуто питання встановлення прийнятного ризику на об’єктах будівельної галузі. Запропоновано методику визначення критеріїв на основі ризик-орієнтованої моделі, за якими оцінюється ступінь ризику виникнення аварії або нещасного випадку для можливості планування наглядової діяльності на промисловому підприємстві. На основі аналізу статистичних даних про травматизм на підприємствах будівельної галузі були визначені види економічної діяльності з високим ступенем ризику.