Алгоритм моделювання можливих відмов на будівельному об’єкті - Pichugin, Sergiy (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
В даній роботі проедставлені передумови та основні завдання у розробленні алгоритму можливого виникнення аварії на будівельному об’єкті, сформульовані мета дослідження, його актуальність, опрацьовані наукові джерела попередників та виділено наукову новизну. Робота аргументує створення даного алгоритму та розгорнуто представляє на чому саме він базується. Перша частина роботи присвячена передумовам до створення алгоритму, а саме статистиці аварій будівель та споруд за 2000-2022 роки. Виокремлено основні етапи класифікації аварій, звернута увага на методику розроблення бази даних аварій будівель та споруд. Представлені основні результати аналізу статистичної інформації аварій будівель та споруд. В статті запропонований розроблений алгоритм моделювання можливого виникнення аварії до використання у проектній документації у будівництві. Друга частина статті присвячена основним положенням розробленого алгоритму можливого виникнення аварії будівлі або споруди. Розроблений алгоритм базується на проведеному аналізі аварій будівель та споруд, в результаті якого було можливо визначити найбільш необхідні до впровадження сценарії моделювання можливого виникнення аварії. Робота описує сутність та мету даного алгоритму, етапи виконання та детальний опис кожного сценарію моделювання. У статті представлено класифікацію етапів впровадження алгоритму за рівнями значущості та розглянуті їх можливі сценарії в залежності від типу будівлі що проектується. Також у статті представлені основні розрахункові тезиси із детальним описом виконання моделювання сценарію аварії. Даний алгоритм реалізується на обємній моделі будівлі інженерами-проектувальниками на етапі виокнання проектної документації із метою забезпечення надійності та безвідмовності юудівельного каркасу. Основні критерії оцінування деформованої моделі та рекомендації щодо її аналізу представлені у висновках даної роботи.