Формування поліфункціональних фотокаталітично активних шаруватих оксидних матеріалів з використанням координаційних нітратів РЗЕ та лужних металів як прекурсорів - Dryuchko Оleksandr; Bunyakina, Natalia; Shefer Оleksandr; Laktionov Оleksandr; Halai, Vasyl (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Комплексним системним дослідженням взаємодії структурних компонентів у системах нітратів рідкісноземельних і ІА групи елементів періодичної системи – прекурсорів сучасних багатокомпонентних оксидних поліфункціональних матеріалів на їх основі – встановлено утворення чисельного класу лужних координаційних нітратів лантаноїдів. Виявлені об’єктивні закономірності мають фундаментальну і прикладну цінність, поглиблюють розуміння про: хімічні і фізичні властивості Ln, їх комплесоутворюючу здатність; можливість утворення й існування в аналогічних системах асоційованих нових фаз, їх атомно-кристалічну будову, стійкість і стабільність; вплив природи лантаноїдів і лужних металів на структуру комплексних аніонів і сполук у цілому; індивідуальність Ln комплексів; існування ізотипних за складом і структурою груп сполук за природними рядами лантаноїдів і лужних металів; роль NO3– груп в стереохімії цього класу нітратів; роль води у формуванні найближчого оточення іонів Ln3+- комплексоутворювачів. Одержана система знань про перетворення у системах РЗЕ-вмісних нітратних попередників і кристалохімічні властивості зразків координаційних нітратів Ln набуває особливу цінність при формуванні наноструктурованих шаруватих перовскитоподібних сполук лантаноїдів і перехідних елементів (в тому числі титану та інших), твердих розчинів на їх основі; при встановленні технологічно-функціональних залежностей між способом приготування, варіативністю методу активації технологічних систем, методологією виготовлення цільового продукту і його фазовим складом, параметрами решіток, величиною питомої поверхні, морфологією складових частинок, активністю шарів самоочищуючихся композицій з фотокаталітичними і гідрофільними властивостями, сформованими на поверхні конструкційних і спеціального призначення елементах; при практичній реалізації інноваційних проектів розкладання води для цілей отримання водню, розкладання токсичних органічних речовин у розчинах і повітрі, неповного окиснення вуглеводів; при отриманні нових перовскитоподібних фаз та в інших сферах