Технологічні особливості створення та редагування відеоконтенту для студентів спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія» - Dmytrenko, Tetiana; Derkach, Tetiana; Dmytrenko, Andrii; Klochko, Lina (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
В статті визначено поняття «видеоконтент» якій є одним із основних та ефективних компонентів мультимедійного контенту освітнього процесу. Розглянуті можливості застосування мультимедійних технологій при створені відеолекцій для студентів закладів вищої освіти спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія». Представлені статистичні дані визначення ролі відеоконтенту в стратегії донесення інформації до користувача. Проаналізовані новітні технології для розробки та редагування відеоконтенту. Розглянуто переваги застосування відеоматеріалів в освітній діяльності закладів вищої освіти, особливо для студентів інженерних спеціальностей. Охарактеризовані складові мультимедійної системи, які дозволяють інтенсифікувати навчальний процес. Надано пропозиції для ефективного впровадження відеокурсів в навчальний процес, які дозволять організувати повноцінну навчальну взаємодію відносин «викладач-студент». Представлено алгоритм розробки лекційного відеокурсу по дисципліні «Дерев’яні конструкції для студентів спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія». Алгоритм представлено у вигляді покрокових дій створення відеоконтенту з детальним описом кожного етапу (кроку). Досліджено використання різноманітних відеоформатів та надано пропозицію використання збереження форматі MPEG 4 для можливості читання файла в будь-якому програмному забезпеченні для перегляду медіа файлів. Особливу увагу приділено підготовці сценарію, вибору технічного оснащення для проведення зйомок, та постановки освітлення. Представлено аналіз існуючих програмних продуктів у для створення навчальних роликів. Наведено функціональні особливості сучасного програмного забезпечення для обробки та редагування відеоконтенту, проведено порівняльний аналіз програм для обробки та редагування відеоконтенту. Представлено процес редагування та обробки навчального відеоконтенту