ОЦІНЮВАННЯ СТІЙКОСТІ ЗСУВОНЕБЕЗПЕЧНИХ СХИЛІВ ПРИ ЗМІНІ ВЛАСТИВОСТЕЙ ҐРУНТІВ - Ягольник, Андрій Миколайович; Марченко, Валентин Іванович (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто питання моделювання стійкості схилів методом скінченних елементів та порівняння його результатів з результатами стандартних аналітичних методів. Указано на необхідність правильного застосування характеристик міцності для різних шарів ґрунтів на схилі. Установлено, що характеристики міцності, визначені за методикою «плашка по плашці», необхідно задавати тим ґрунтам, які втратили свою структурну міцність. Розрахунками показано, що коефіцієнти стійкості, визначені аналітичною методикою, відрізняються від відповідних значень, обчислених методом скінченних елементів, на 15%. З’ясовано, що для схилів зі складним нашаруванням ґрунтів важливо чітко визначати межі ґрунтів з порушеною структурою, а також характеристики міцності відповідно до стану ґрунтів та поточного напружено-деформованого стану.
Keywords: схил; зсув; міцність ґрунту; зчеплення; кут тертя; коефіцієнт стійкості; метод скінченних елементів; метод граничної рівноваги; одноплощинне зрушення; методика «плашка по плашці»