Аналіз параметрів вібраційної установки, що впливають на якість ущільнення - Васильєв , О.С.; Яковенко, Яковенко (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2023)
Ущільнення виробів є важливим етапом будівельних робіт та інженерних проектів і має значний вплив на стійкість і надійність конструкції. Однак, якість ущільнення виробів залежить від різних параметрів, які контролюються та налаштовуються на вібраційних установках. Аналіз цих параметрів дозволить визначити оптимальні значення для досягнення максимальної якості ущільнення виробів за допомогою вібраційної установки. Метою цієї статті є представлення результатів дослідження для визначення вибору оптимальної конструктивної схеми вібраційного обладнання в залежності від конкретних умов виробництва та розмірів залізобетонних виробів. Особливість вібраційного методу полягає в тому, що тільки за рахунок зниження інтенсивності коливань робочого органу вібраційної машини можна здійснювати принципово окремі технологічні процеси, причому ці технологічні процеси не виділяються чітко за режимами коливань, а поступово переходять у різні процеси. В статті досліджується вплив різних параметрів вібраційної установки на якість ущільнення матеріалу. Автори звертають увагу на такі ключові фактори, як амплітуда коливань, частота, навантаження і тривалість впливу. Тому врахування цих параметрів може допомогти краще зрозуміти процес вібраційного ущільнення і розробити оптимальні умови для досягнення високої якості ущільнення матеріалу. У дослідженні проведено аналіз основних матеріалів, що використовуються під час виготовлення вібраційної машини, та їхньої ефективної ролі в забезпеченні ефективного ущільнення. В роботі представлено найбільш раціональну конструктивну схему малогабаритної вібраційної установки та її оптимальні динамічні параметри. Автори наводять приклади позитивного впливу зміни цих параметрів на густину матеріалу, його стабільність та здатність опиратись руйнуванню. Результати цього дослідження будуть цікаві інженерам, будівельним підрядникам і фахівцям, які займаються проєктуванням і проведенням робіт з ущільнення виробів.
Keywords: вібрація; амплітуда віброколивань; віброзбуджувач; вібраційна машина; дебаланс; вібраційна установка; вимушені коливання