Аналіз розрахунку болтових з’єднань опорних вузлів консольних сталезалізобетонних стійок - Закомірний , Д.В.; Семко , О.В. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2023)
З метою оптимізації витрат сталі при влаштуванні опорних вузлів консольних трубобетонних рекламних конструкцій було розраховано оптимальний варіант співвідношення розміру опорної пластини та діаметру анкерних болтів опорного вузла. Для розрахунку діаметру та перерізу анкерних болтів було пораховано навантаження на вузол обпирання рекламної конструкції для п’яти різних значень вітрового тиску. Проаналізовано вплив зміни розміру опорної пластини консольної конструкції та відповідно відстань між анкерними болтами на розрахункові напруження в анкерних болтах для п’яти вітрових районів України. В результаті аналізу розрахунків було виявлено залежність загальної вартості опорного вузла та анкерних болтів від габаритних розмірів вузла та діаметра анкерних болтів. При збільшенні розмірів опорного вузла вартість металу опорного вузла зростає значно швидше ніж зменшується вартість анкерних болтів. Для більш ефективного використання будівельних матеріалів необхідно зменшити габаритні розміри опорного вузла і відповідно збільшити діаметр анкерних болтів. Для кожного вітрового району існує оптимальне співвідношення розміру бази, товщини бази та діаметру анкерних болтів. В результаті проведених досліджень та розрахунків існуючої рекламної конструкції з рекламним щитом розміром 6,0м на 3,0м що розміщено на висоті 4,0м (у м. Полтава) найбільш ефективним виявився вузол обпирання з габаритним розміром бази колони 500х500мм в комбінації з анкерними болтами діаметром 36мм. Економія загальної вартості такого вузла становить 8,9% в порівнянні з вартістю існуючого вузла обпирання досліджуваної рекламної конструкції. Подальше зменшення габаритних розмірів вузла обпирання веде до збільшення загальної вартості вузла обпирання за рахунок збільшення діаметрів та відповідно і вартості анкерних болтів.
Keywords: вітрове навантаження; опорний вузол; болтове з’єднання; консольна конструкція