Апробація експрес-методу пенетрації для оцінювання міцності осадових зв’язних гірських порід - Винников, Юрій; Бондар , Андрій; Ляшенко , Анна; Новохатній , Валерій; Рибалко , Марина (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2023)
Проаналізовано переваги експрес-методів пенетрації та зондування для оцінювання механічних параметрів зв’язних осадових порід перед традиційними способами їх випробувань у приладах одноплощинного зрушення, одометрах і стабілометрах, як-то: повну незалежність від прикладеного зусилля та глибини занурення конуса; простоту й надійність обладнання; високу достовірність результатів і т. ін. Виділено галузі їх раціонального використання, у т. ч.: лабораторні та польові методи визначення параметрів міцності й стисливості різновидів осадових, а особливо зв’язних, гірських порід; обґрунтування рівнянь взаємозв'язку між фізичними і механічними властивостями різновидів порід, які мають постійні індикаційні характеристики за узагальненням дослідних даних та ін. Відзначено, що результати пенетраційних випробувань відповідно до рішень вісесиметричної задачі теорії граничної рівноваги оцінюють за питомим опором пенетрації. Подано методику і підсумки 185 комплексів пенетраційно-зрушувальних випробувань різних глинистих порід, від супісків до глин. Їх результати використано для визначення показників міцності зв’язних порід (кута внутрішнього тертя й питомого зчеплення). Шляхом статистичної обробки дослідних даних підтверджено, що для водонасиченого стану глинистих порід існує майже функціональний зв’язок між показником пенетрації і коефіцієнтом пористості. Встановлено, що питомі опори зрушенню глинистих порід за умови однакового фізичного стану лінійно взаємопов’язані з відповідними середніми величинами питомого опору пенетрації при коефіцієнті кореляції близько 0,80. Проведення вишукувань за рекомендованою методикою суттєво зменшує обсяг нормативних випробувань на одноплощинне зрушення, а також дає можливість одержати достатньо достовірні результати з меншою трудомісткістю та тривалістю робіт.
Keywords: свердловина; осадова зв’язна гірська порода; міцність; експрес-метод пенетрації; питомий опір пенетрації; одноплощинне зрушення; кут внутрішнього тертя; питоме зчеплення; рівняння взаємозв’язку