Аналіз обладнання для термопластичного формування штучних виробів просторової форми - Сучков, Іван; Рудик, Ростислав (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2023)
Будівельна галузь в Україні постійно розвивається, використовуючи сучасні технології та матеріали для підвищення стійкості та ефективності. Одне з таких нововведень передбачає використання переробленого пластику у виробництві цегли, пропонуючи багатообіцяюче рішення для боротьби з пластиковими відходами та сприяння переробці. Виробничий процес передбачає збір і переробку пластикових відходів, які потім змішуються з іншими компонентами та формуються в цеглу за допомогою таких методів, як формування пластику та напівсухе пресування. Ці методи мають явні переваги та недоліки, що впливає на загальну якість і властивості цегли. Критичним аспектом виробничого процесу є розподіл тиску в шнекових пресах, який відіграє ключову роль у пресуванні глини для виробництва будівельної кераміки. Проведено аналіз течії глини через прес на моделі в’язкопластичного матеріалу та розраховано характеристики шнека та формувальних тіл для визначення параметрів режиму роботи. Крім того, вакуумування формувальної маси визначено як вирішальний крок для підвищення якості формованих виробів. Отримані вироби з пластикової цегли демонструють ряд переваг, включаючи змінену міцність, покращені ізоляційні властивості та меншу вагу, що робить їх переконливою альтернативою традиційним цегляним матеріалам. Крім того, порівняння технологічних схем показує, що напівсухий спосіб виробництва цегли демонструє більшу металоємність і меншу трудомісткість на відміну від пластичного. Це дослідження має на меті зробити внесок у поточні зусилля щодо підвищення ефективності та результатів термопластичного формування в будівельній галузі. Досліджуючи інноваційне використання переробленого пластику у виробництві цегли та наголошуючи на важливості розподілу тиску та вакуумування в процесі формування, це дослідження спрямоване на просування екологічних методів будівництва та зменшення впливу на навколишнє середовище.
Keywords: екологія; енергоефективність; обладнання; пластик; пластико-керамічні вироби; прес; термопластичне формування; тиск; цегла; якість