Огляд досліджень багатошарових згинаних залізобетонних конструкцій прямокутного поперечного перерізу - Романенко, Дмитрій (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2023)
завданням у сучасному будівництві. Для його вирішення впроваджуються різні методи, зокрема використання як знімних, так і незнімних пустото утворювачів, поєднання декількох матеріалів для взаємовигідної їх сумісної роботи. Хоча у нормативних документах зазначено, що бетон в розтягнутій зоні не працює, попри це, бетон у розтягнутій зоні традиційно приймають того ж класу міцності, що й у стиснутій зоні елемента. Однак систематизований огляд досліджень можливості заміни розтягнутого бетону у таких конструкціях на більш дешевий матеріал, наприклад бетон меншого класу по міцності чи із пористими заповнювачами, не виконаний. Метою роботи є огляд експериментальних і теоретичних досліджень, що обґрунтовують можливість та доцільність зменшення міцності бетону в розтягнутій зоні згинальних залізобетонних конструкцій, і як результат зменшення витрат цементу на приготування бетонної суміші для конструкцій, без попереднього напруження останніх. Глуховський В.Д. і Пахомов В.А. вперше науково обґрунтували застосування шлаколужного цементу замість портландцементу для виробництва розтягнутої частини залізобетонних конструкцій. Байков В.М. та Сігалов Е.Є. розробили ряд прикладів, в яких наведено економічне обґрунтування застосування бетонів меншого класу у розтягнутій зоні. Дослідники Національного університету «Львівська політехніка» Рутковська І.З., Рутковський З.М., Вознюк Л.І., Марущак А. провели експериментальні дослідження тришарових балок, виготовлених у двох серіях: у першій серії середній шар складався з керамзитобетону, у другій – із пінобетону. Науковці з В’єтнаму T.Q.K. Lam, T.M.D. Do, V.T. Ngo, T.T.N. Nguyen, D.Q. Pham експериментальним шляхом та методом чисельного моделювання дослідили зміну класу бетону у шарах тришарових сталефібробетонних балок. Слід відзначити, що багатошарові згинані залізобетонні конструкції із бетоном меншого класу утворюються також у під час підсилення. Так Мазурак А., Ковалик І. та інші наводять результати експериментальних випробувань залізобетонних конструкцій, підсилених торкретуванням.
Keywords: випробування; експеримент; залізобетон; згинання; багатошаровість