Минеральная комплексная добавка для бетона - Ахмеднабієв, Расул; Демченко, Оксана; Ільченко, Володимир; Гукасян, Ольга; Гасанов , Елгіз; Лихач , Дарія (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
Розглянуто способи прискорення тверднення портландцементу без застосування тепловологісної обробки, з використанням комплексних хімічних добавок–прискорювачів тверднення та тонкодисперсних центрів кристалізації. Встановлено доцільність поєднання кількох технологічних прийомів, зокрема хімічного впливу, введення попередньо гідратованого цементу як активного мінерального наповнювача, а також використання повторного вібрування після першої стадії структурування. Дослідження поділено на кілька стадій, у межах яких проведено понад 120 експериментів з різними варіантами добавок та їх поєднань. Вивчено дію одно- та багатокомпонентних комплексних добавок, до складу яких входили хлориди, нітрити, сульфати, залізо-, калій- та натрійвмісні сполуки, а також надпластифікатор С-3. Виявлено оптимальні комбінації компонентів, які забезпечують прискорене тверднення цементного тіста без погіршення фізико-механічних характеристик. Окремо досліджено вплив тонкодисперсних центрів кристалізації, зокрема попередньо гідратованого портландцементу, який виконує функцію структурного ініціатора в період індукційного сповільнення гідратації. Показано, що поєднання мінеральних центрів кристалізації з комплексними хімічними добавками забезпечує приріст міцності цементного каменю вже на першу добу в 1,6–1,8 рази порівняно з контрольними зразками без добавок. Запропоновано рекомендовані склади добавок для цементів різних типів (ПЦ 42,5; ПЦ-Ш 32,5), які дозволяють скоротити тривалість технологічного циклу тверднення та досягти енергозберігаючого ефекту у виробництві бетонних та залізобетонних конструкцій.
Keywords: добавки–прискорювачі твердіння цементу; затравки кристалізації; квасці сульфатні