Особливості проєктування евакуаційних виходів при реконструкції сховищ цивільного захисту громадських будівель - Філоненко, Олена; Токарь , Богдан; Аніскін , Алексей (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
В умовах війни в Україні гостро стало питання безпеки громадян. Заходи з цивільного захисту передбачають проектування сховищ або реконструювання існуючих підвальних приміщень. Складовою реконструкції підвального приміщення є перепланування евакуаційних виходів зі сховищ. Проаналізована відповідна діюча нормативна база. Об’єктом дослідження є корпус навчального закладу в місті Полтава зведеного в 19 столітті. В межах роботи проведено технічне обстеження об’єкта, за результатами якого надані рекомендації з підсилення конструкцій перенкриття. Розроблено проєкт реконструкції підвального приміщення у приміщення подвійного призначення з окремим евакуаційним виходом поза зоною обвалу будівлі. По результатам геологічних досліджень прийнято рішення опустити рівень підмоги приміщення подвійного призначення на 300 мм для забезпечення вимог ДБН. Для розроблення конструктивного рішення евакуаційного виходу запропонована розрахункова схема обвалу будинку. Заходи з утеплення конструкцій запроектовано згідно результатів моделювання температурних полів методом кінцевих елементів.
Keywords: basement; civil defense; evacuation; shelter; exit