Дослідження тепловологісного режиму холодних горищ інструментальним методом - Філоненко, Олена; Філіпець, Максим; Берун , Денис (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
Стабільний тепловологісний режим у горищному просторі є запорукою збереження конструктивних елементів покрівлі та внутрішнього мікроклімату житлових приміщень. Особливу увагу під час дослідження приділено аналізу температурних коливань у зимовий та перехідний періоди року, коли ризик утворення конденсату є найвищим. Інструментальні спостереження виявили типові проблеми: надмірне зволоження дерев’яних елементів перекриття та даху, утеплювача горища, накопичення вологості в горищному просторі. Проведено оцінку ефективності існуючих рішень та розроблено практичні рекомендації щодо вдосконалення вентиляційної системи горища, і регламентів сезонного моніторингу. Результати можуть бути корисними для проектувальників, експлуатаційних організацій та власників приватних будинків, що прагнуть підвищити енергоефективність і довговічність будівель.
Keywords: тепловологісний режим; холодне горище; мікроклімат; логер; вологомір