Комплект обладнання для приготування полістиролбетонної суміші - Аніщенко, Анна; Блажко, Володимир; Алейникова, Алевтина; Саленко, Юлія (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
Дослідження процесу виробництва виробів із полістиролбетонної суміші обумовлене необхідністю забезпечення високої якості матеріалу за умов дотримання сучасних будівельних стандартів. Для досягнення поставленої мети було застосовано аналітичний метод аналізу літературних джерел, а також конструктивно-розрахунковий підхід при розробці нового типу обладнання. Основні результати дослідження вказують на недоліки традиційних бетонозмішувачів, що проявляються у тривалому часі приготування суміші, її неоднорідності та налипанні матеріалу на робочі поверхні. Запропоновано конструкцію бетонозмішувача гравітаційно-примусової дії каскадного режиму роботи з горизонтальним стрічково-лопатевим валом і обертовим корпусом. Особливістю є можливість змінювати режими обертання залежно від складу суміші та наявності піску. Створено малогабаритний комплект обладнання, що включає змішувач, різчик фібри, стрічковий і шнековий живильники, змонтовані на єдиній рамі. Використання стрічкового живильника із синхронною подачею компонентів і автоматизованого різчика фібри дозволяє рівномірно розподіляти армуючі елементи в суміші. Розроблена методика визначення продуктивності установки враховує об’єм заповнення змішувача, геометричні параметри робочих органів та особливості процесу перемішування. Визначені залежності для підбору основних параметрів різчика і роликової подачі джгута. Запропоноване обладнання сприяє підвищенню якості полістиролбетону, зменшенню енергоспоживання і часу виробництва. Перспективою подальших досліджень є оптимізація режимів роботи обладнання для різних типів полістиролбетонних сумішей із використанням фібрового армування.
Keywords: полістиролбетон; змішування; фібра; армування; бетонозмішувач; живильник; конструкція; якість