Технологічні особливості влаштування фундаментів із використанням віброармованих ґрунтоцементних паль - Новицький, Олександр; Скрипка, Євгеній (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
У статті розглянуто технологічні особливості влаштування фундаментів із використанням віброармованих ґрунтоцементних паль. Технологія базується на методі бурозмішування, який дозволяє формувати палі без вилучення ґрунту, використовуючи наявний ґрунт як основний компонент ґрунтоцементної суміші. Використання віброармованих ґрунтоцементних паль суттєво підвищує несучу здатність фундаментів, зменшує трудомісткість будівельного процесу та забезпечує стабільну роботу фундаменту в складних інженерно-геологічних умовах. У статті досліджено особливості технологічного процесу виготовлення віброармованих ґрунтоцементних паль, зокрема етапи їх формування, віброущільнення та застосування високочастотного вібратора під час заглиблення арматурного каркасу. Доведено, що фізико-механічні властивості ґрунтоцементних паль, зокрема міцність на стиск, покращуються при використанні глибинних вібраторів під час встановлення паль. Порівняльний аналіз віброармованих і звичайних ґрунтоцементних паль показав суттєве зростання несучої здатності віброармованих паль, що дозволяє зменшити їх кількість у конструкції фундаменту та знизити загальні витрати на будівництво. Крім того, у статті проведено порівняння методів цементації ґрунтів - Jet Grouting, Pressure Grouting і Deep Soil Mixing, які застосовуються для покращення несучої здатності ґрунтів та зменшення деформацій. Кожна з цих технологій має свої особливості, які визначають ефективність їх застосування за різних умов. Розглянуто переваги та недоліки кожного методу, зокрема здатність досягати значних глибин, економічність та можливість локального застосування.
Keywords: ґрунтоцементні палі; фундаменти; віброармування; віброущільнення; технологія виготовлення