Будівельне водозниження в умовах щільної міської забудови - Дмитрієв, Дмитро; Перлова, Олена (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
Проаналізовано особливості будівництва заглиблених конструкцій та споруд в складних гідрогеологічних умовах та в щільній забудові. Урбанізовані території є прикладом потужного і незбалансованого впливу на геологічне середовище техногенних факторів, які порушують гідрогеологічні та геоекологічні умови території. Спорудження фундаментів на палях, тунелів, інженерних мереж, а також підземних паркінгів в більшості випадків призводить до баражування потоку ґрунтових вод, та як наслідок, до підтоплення території. Підземний простір сучасного міста насичений водонесучими комунікаціями, які мають непередбачувані витоки. Витоки вод з комунікацій викликають значний підйом рівнів ґрунтових вод верхнього водоносного горизонту, які мають випадковий характер і важко піддаються прогнозуванню. В таких випадках основною вимогою є збереження, по можливості, існуючого гідрогеологічного режиму та недопущення виникнення додаткових деформацій споруд, що розташовані поруч. У разі необхідності виконання будівельного водозниження з ризиком значного зниження рівня ґрунтових вод період їх виконання повинен бути обґрунтованим та обмеженим в часі, при цьому повинні бути виконані умови для безпечного виконання робіт нульового циклу. Існують різні варіанти виконання захисту заглиблених споруд від негативного впливу ґрунтових вод. В статті розглянутий варіант виконання робіт з захисту заглиблених конструкцій за допомогою голкофільтрів. Такій варіант є найбільш доцільним при необхідності зниження рівня ґрунтових вод на 3...4 м. Як що слід понизити рівень ґрунтових вод нижче, можна виконати водозниження в декілька ярусів. На даний час виконання таких робіт не регламентується в повної мірі сучасними чинними в Україні нормативними документами. Використовуються норми, що були розроблені при СРСР, але на даний час вони є діючими в нашій країні. Тому необхідно вдосконалювати нормативну базу щодо захисту заглиблених споруд з урахуванням сучасних вимог.
Keywords: гідрогеологічні умови; рівень ґрунтових вод; будівельне водозниження; коефіцієнт фільтрації; голкофільтр