Результати експериментальних досліджень попередньо напружених власною вагою нерозрізних трипролітних сталезалізобетонних плит споруд цивільного захисту - Гасенко, Антон; Штанько, Костянтин (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
Проблема забезпечення рівномірного розподілу напружень у нерозрізних сталезалізобетонних плитах є актуальною для сучасного будівництва. Використання технологій попереднього напруження дозволяє зменшити нерівномірний розподіл напружень у перерізах таких плит. У статті представлені результати експериментальних випробувань зразків ресурсозберігаючих нерозрізних трипрогонових сталезалізобетонних плит, які можуть бути використані для будівництва перекрить споруд цивільного захисту. Зразки відрізнялися довжинами бетонувальних ділянок, що дозволило дослідити розвиток прогинів у крайніх та середніх прольотах через зміну жорсткості перерізу на опорах. Довжина бетонуючої ділянки визначається точками нульових згинальних моментів. Під час першого етапу бетонування середній проліт сталевої конструкції згинається вниз під дією власної ваги бетонної суміші, що призводить до згину крайніх ділянок, які не перебувають під навантаженням, вгору. Після досягнення бетоном першого етапу проектної міцності бетонують бетон зовнішніх прольотів. Водночас крайні прольоти під дією ваги бетонної суміші згинаються вниз, змушуючи середній проліт, який вже має сталезалізобетонний переріз, згинатися вгору. Експериментально доведено ефективність двостадійної технології виготовлення попередньо напружених від власної ваги й технології створення, за допомогою яких створюють попередні вигини, двох зразків нерозрізних трипролітних сталезалізобетонних плит довжиною 6 м, виконаних по незнімній опалубці із профільованого настилу. Встановлено, що для досліджених плит із коефіцієнтом зовнішнього армування 1,7%, бетонування середнього прольоту в першому етапі слід не доводити до середніх опор на 1/10 прольоту. За такої умови вичерпування несучої здатності та деформативності в трьох прольотах буде при однаковому рівні зовнішнього навантаження.
Keywords: ксперимент; нерозрізна схема; сталезалізобетонні плити; ресурсоощадна технологія виготовлення