Розрахунок конструктивних параметрів вібраційної машини - Герасименко, Володимир; Лусь, Володимир; Бєлих, Ірина (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
Стаття присвячена розробці вібраційної машини для ущільнення бетонної суміші, що забезпечує адаптацію режимів вібрації до її стану для підвищення енергоефективності та якості бетону. Дослідження проводилося шляхом аналізу літератури, моделювання параметрів вібрації та розрахунку конструктивних характеристик. Встановлено, що сучасні методи, такі як DEM та CFD, вказують на потребу гнучкого управління вібрацією для уникнення дефектів мікроструктури. Запропоновано конструкцію машини на еластичних пневмооболонках, яка працює в режимі. Наведені основні формули для розрахунку запропонованого вібромайданчику. Конструкція забезпечує зниження енерговитрат до 15% порівняно з традиційними машинами, стабільність ущільнення та адаптацію до різних типів сумішей. Результати підтверджують ефективність запропонованого рішення для формування щільної мікроструктури бетону. Подальші дослідження передбачають експериментальну перевірку та оптимізацію параметрів
Keywords: вібраційна машина; ущільнення бетону; резонансний режим; еластичні оболонки; енергоефективність; якість бетону; бетонна суміш