Розвиток статистичного підходу до розрахунку будівельних конструкції - Пічугін, Сергій (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Сучасний метод розрахунку будівельних конструкцій за граничними станами (раніше за допустимими напруженнями) є по суті напівймовірнісним. Основні параметри методу – значення навантажень, міцнісні характеристики матеріалів, розміри елементів тощо – мають змінний статистичний характер. Вони описуються ймовірнісними методами, на основі яких обґрунтовуються детерміновані параметри проектування, які в подальшому використовуються в розрахунках. Тому основна увага розробників норм приділялася накопиченню і статистичній обробці даних щодо окремих компонентів методики розрахунків. Між тим, паралельно з цим двоїстим методом протягом багатьох років розвивалися повністю ймовірнісні (статистичні) підходи до розрахунків, які містять цінні наукові результати, актуальні і в теперішній час. Метою статті є послідовний розгляд розроблених на протязі дев’яноста років підходів до впровадження загальних ймовірнісних методів розрахунку  будівельних конструкцій. Початком цього процесу можна вважати кінець 1930-х років, коли відбувся справжній науковий наступ на коефіцієнт запасу, основу методу допустимих напружень, який здійснили вітчизняні і закордонні дослідники, було виявлено імовірнісний характер коефіцієнта міцності, представленого в канонічній формі добутку факторів, і отримано числові значення гарантії неруйнівності конструкції. 1950-1960-ті роки ознаменувалися безуспішними спробами прихильників імовірнісних методів впровадити в практику проектування концепцію резерву міцності та характеристики безпеки. Починаючи з 1970-х рр. вітчизняні фахівці активно розробляють імовірнісні методи, результати яких впроваджуються в нормативні документи. Відмічено, що в останні роки з'явилися публікації з пропозиціями щодо подальшого впровадження імовірнісних підходів у розрахунки. Окреслено коло задач будівельного проєктування, для яких притаманні саме статистичні моделі розв’язання. Підкреслено перспективність результатів цього наукового напрямку у створенні нового покоління норм проєктування будівельних конструкцій.
Keywords: ймовірнісні методи; статистичні методи; норми проєктування; коефіцієнт запасу; граничні стани