Трансформація підходів до безпеки праці та цивільного захисту: виклики та рішення в період воєнного стану - Погребняк, Володимир; Кондрат, Олександр; Перкун, Ірина; Погребняк, Андрій (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Стаття присвячена нагальній потребі фундаментального реформування традиційних систем безпеки праці та цивільного захисту в умовах повномасштабної війни. Розглянуті нові, раніше небачені ризики для життя та здоров'я працівників, спричинені воєнними діями. Ці загрози виходять далеко за рамки звичних виробничих небезпек, включаючи прямі ракетні удари, руйнування будівель, кібератаки та серйозний вплив на психіку людей. Доведено, що старі підходи до безпеки праці, які зосереджувалися на запобіганні нещасним випадкам у мирний час, абсолютно не справляються з динамічними, непередбачуваними та агресивними воєнними загрозами. Обґрунтовано, чому необхідно терміново інтегрувати заходи цивільного захисту в систему управління безпекою праці, перетворивши дві окремі системи на єдину, цілісну модель безпеки, орієнтовану на людину, на рівні кожного підприємства. Особливу увагу приділено тому, як цифрові технології, зокрема штучний інтелект, можуть допомогти в цьому. Показано, як штучний інтелект може прогнозувати загрози на основі аналізу великих обсягів даних, автоматизувати системи оповіщення, оптимізувати шляхи евакуації в режимі реального часу, автоматично оцінювати пошкодження та допомагати приймати рішення в кризових ситуаціях, а також надавати психологічну підтримку персоналу. Запропоновано концептуальну модель такої інтегрованої системи безпеки працуі та цівільного захисту, посиленої інструментами штучного інтелекту. Це дозволяє перейти від простої реакції на події до проактивного, превентивного управління безпекою. На завершення сформульовано практичні та масштабовані рекомендації для керівників підприємств, які допоможуть їм поетапно впроваджувати технологічні інновації у процеси безпеки, щоб підвищити стійкість і захищеність персоналу в умовах війни, навіть маючи обмежені ресурси.
Keywords: безпека праці; цивільний захист; воєнний стан; штучний інтелект; предиктивна аналітика; інтегрована система; психосоціальні ризики