Оборонний урбанізм у сучасних конфліктах: приклад України - Рудакова, Богдана; Тригуб, Руслана (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
У статті досліджується вплив щільної міської забудови на сучасні військові конфлікти, зокрема в Україні. Показано, як форма міста визначає динаміку бойових дій, обмежує мобільність військ та впливає на тактичні рішення. Розглянуто історичні моделі міст-фортець, а також сучасні приклади, зокрема ізраїльську парадигму міського планування. Стаття доводить, що Україні необхідно адаптувати державні будівельні стандарти для впровадження оборонного урбанізму та створення стійкої інфраструктури. Надано рекомендації щодо інтеграції міського планування з оборонними стратегіями.
Keywords: урбаністика; оборонний урбанізм; міста-фортеці; Україна; військова стратегія