Результати обстеження та оцінки технічного стану різнорівневих несучих конструкцій покриття супермаркету перед встановленням дахової сонячної електростанції - Матюшенко, Іван; Козак, Руслан; Гайда, Сергій; Щупаківський, Роман; Копинець, Зоя (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Проведено комплексне детальне обстеження та оцінка технічного стану різнорівневих несучих конструкцій покриття супермаркету з метою визначення можливості встановлення фотовольтаїчних елементів на покрівлю будівлі. Робота включала аналіз технічної документації, візуальне та інструментальне обстеження будівельних конструкцій, перевірні розрахунки. Під час візуального обстеження були встановлені конструкційні особливості будівлі, виконані обмірні роботи, уточнені наявність дефектів та пошкоджень, стан стиків елементів та конструкцій. За результатами візуального обстеження встановлені категорії технічного стану будівельних конструкцій. Інструментальні дослідження будівельних конструкцій проводилися з використанням методів неруйнівного контролю та включали визначення міцності бетону ультразвуковим методом та визначення параметрів армування магнітним методом для плит покриття, визначення міцності сталі для балок покриття та визначення товщин елементів балок ультразвуковим методом. Перевірні розрахунки проводилися на термін служби в діапазоні 1-100 років. Встановлено, що несуча здатність монолітної плити покриття будівлі при встановлені сонячних фотовольтаїчних елементів на покрівлю супермаркету забезпечується без обмеження терміну експлуатації конструкції. Несуча здатність конструкцій покриття одноповерхової частини будівлі на ділянках з підвищеним місцевим сніговим навантаженням не забезпечується, на інших ділянках несуча здатність конструкцій забезпечується лише при обмежені терміну експлуатації конструкцій покриття від одного до трьох років. Проведене дослідження підтверджує обов’язковість проведення обстеження будівель та споруд при встановленні фотовольтаїчних елементів на покриття, особливо для будівель запроектованих і зведених до вступу в дію сучасних норм щодо навантажень та впливів.
Keywords: обстеження; несуча здатність; дахова сонячна електростанція; оцінка технічного стану