Міцність та розподіл зусиль зварених внакладку складених поздовжніх арматурних стержнів, які утворюються при підсиленні залізобетонних балкових елементів шляхом нарощування перерізу в розтягненій зоні - Азізова, Анна; Овсій, Дмитро; Семко, Олександр; Овсій, Микола (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Відповідно до п. 6.4.2 ДБН Б В.3.1-2:2016 [1] одним із варіантів підсилення залізобетонних балкових конструкцій і елементів способом часткового нарощування перерізів їх розтягнутої зони є нарощування площі поздовжньої арматури шляхом приварення переривистими зварними швами додаткових арматурних стержнів безпосередньо до неї чи через допоміжні накладки із коротких арматурних відрізків прямолінійної чи зигзагоподібної форми.В статті експериментально досліджено міцність та напружено-деформований стан позацентрово розтягнених зразків із зварених внакладку складених поздовжніх арматурних стержнів, які мають перемінні по довжині перерізи та з'єднанні між собою за допомогою електродугового зварювання. Міцність складених арматурних стержнів зіставлялася з міцністю окремих арматурних центрально-розтягнених стержнів. В результаті експерименту було досліджено вплив на міцність стержнів основних факторів: електродугового зварювання; концентрації напруження; ексцентриситет прикладення поздовжнього зусилля розтягу, а також розподіл зусиль в перерізах кожного елементу по довжині складеного арматурного стержня-зразку.Авторами статті в результаті порівняння величин граничних поздовжніх зусиль були отримані значення коефіцієнтів пониження міцності та концентрації напружень на межі плинності та межі міцності стержнів-зразків, величини яких приведені в табл. 6 та табл.7 роботи.
Keywords: залізобетонні балки; посилення; додаткове поздовжнє армування; поперечні перерізи; арматурні стержні; зварювальні з’єднання; міцність на розтяг