Цементно-зольні композиції з золою-винеення киплячого шару - Ахмеднабієв, Расул; Яловегін, Андрій (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Наведено результати досліджень золи-винесення киплячого шару методами рентгеноструктурного, диференціально-термічного аналізу та ІЧ спектрометрії. Золи та золошлаки киплячого шару мають дещо інші властивості завдяки тому, що у котлах киплячого шару  паливо випалюється на декілька секунд довше ніж у традиційних котлах. За цей час дисперсна частина мінеральної складової палива встигає розплавитись та перетворюватись к скляну фазу, в результаті чого підвищується їх внутрішня енергія і вони становяться спроможними до хімічних реакцій. Результати досліджень дозволили встановити, що зола-винесення антраценового вугілля вітчизняних родовищ при спалюванні в киплячому шару можна віднести до середньокальційових  та сульфатних, що може спряти проявленню гідратаційних властивостей. Результати дослідження ІЧ спектрометрії підтвердили наявність у складі золи-винесення сполуки сульфату кальцію типу гіпсу та ангідриду. Сульфатні мінерали при наявності алюмінатів та вологи можуть сприяти утворенню мінералу етрінгіту в процесі тверднення цементно-зольних композицій, що може сприяти виникненню розширюючих напружень у цементному камені. Але дослідження цементно-зольного каменю методами рентгеноструктурного аналізу  у віці шість місяців не підтверджують  утворення етрінгіту. Випробування цементно-зольних композицій показало, що міцність композицій у марочному віці дещо нижче ніж цементного каменю. Але з подальшим збільшенням строку тверднення швидкість набору міцності композицій дещо більше ніж цементного каменю.
Keywords: зола-винесення; киплячий шар; цементно-зольні композиції; ІЧ спектроскопія; рентгеноструктурний аналіз; диференціально-термічні аналіз.