Розрахунок сталезалізобетонних конструкцій із холодноформованих сталевих профілів при двовісному навантаженні - Дроботя, Олександр; Вахненко, Геннадій (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Проблема розрахунку сталезалізобетонних конструкцій при двовісному навантаженні полягає в складності моделювання взаємодії між сталевою та бетонною складовими, що ускладнює точне прогнозування їхньої спільної роботи під навантаженням. Тривають дослідження для вдосконалення розрахункових моделей і нормативної бази для більш адекватного обліку взаємодії й бетону, тріщиноутворення, розвитку залишкових деформацій та тривалої зміни стану матеріалів, враховуючи результати експериментальних досліджень. Метою роботи є наведення теоретичних залежностей визначення напружень у крайніх точках перерізу стержневих сталезалізобетонних конструкцій із холоднодеформованих сталевих профілів при двовісному згинальному навантаженні. Сталева частина перерізу розглядуваного стержня являє U-подібний профіль, який заповнюється бетоном. У бетонній частині деформації розвиваються від недеформованого (нульового) стану, у той час у сталевій частині деформації нормального перерізу накладаються на вже існуючі протилежні експлуатаційним деформації, отримані на першій стадії роботи комбінованої конструкції під час її виготовлення. Результати експериментальних досліджень виготовлених за описаною вище методикою попередньо напружених сталебетонних стержневих елементів підтвердили теоретичні положення.
Keywords: сталезалізобетон; холоднодеформовані профілі; стержень; двовісне навантаження; деформації