Дослідження факторів, що впливають на енерговитрати установки для приготування ніздрюватих бетонів - Васильєв, Олексій; Кулай, Володимир (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Сучасний етап розвитку будівельної галузі характеризується підвищеними вимогами до енергоефективності технологічних процесів та якості будівельних матеріалів. Приготування ніздрюватих бетонів є складним технологічним процесом, ефективність якого значною мірою визначається параметрами роботи змішувача. Одним із ключових показників, що впливає як на якість готової суміші так і на економічність процесу, є енергоспоживання змішувальної установки. У статті наведено результати дослідження впливу основних технологічних та конструктивних параметрів на енерговитрати установки для приготування ніздрюватих бетонів. Метою цих вимірів було визначення закономірностей зміни споживання електроенергії змішувача залежно від частоти обертання робочого органу, тривалості змішування та рухливості бетонної суміші. Для досягнення поставленої мети було використано методи математичного планування, а саме трифакторний експеримент другого порядку, завдяки якому було отримано математичну модель витрати електроенергії установки для приготування ніздрюватих бетонів у вигляді рівняння регресії. Розроблена модель дозволяє оцінити величину індивідуального впливу кожного фактору на енерговитрати та визначити їх оптимальний діапазон. На основі даних побудовано графічні залежності, які відображають зміну енергоспоживання установки. Результати дослідження показують, що вирішальний вплив на енергоефективність процесу має частота обертання робочого органу та текучість суміші, тоді як раціональна тривалість перемішування становить близько 40 секунд. Проведене дослідження створює передумови для оптимізації енергоспоживання змішувального обладнання та підвищення якості приготування ніздрюватих бетонів у мобільних установках примусової дії.
Keywords: змішування; бетонозмішувач примусової дії; потужність приводу; математичний аналіз; енергоефективність