Зелене будівництво: інновації, енергоефективність та перспективи для України - Рутковська, Ірина; Салабай, Роман; Салабай, Ірина (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Анотація. У статті проведено дослідження концепції «зеленого» будівництва як інноваційного напряму сучасної архітектурно-будівельної галузі. Розглянуто основні принципи екологічного будівництва, зокрема енергоефективність, раціональне використання ресурсів, впровадження новітніх технологій та створення комфортного середовища для людини. Акцентовано увагу на особливостях упровадження «зелених» стандартів у контексті України, а також на перспективах їх застосування під час післявоєнної відбудови. Обґрунтовано, що «зелене» будівництво може стати стратегічним інструментом забезпечення сталого розвитку країни, її енергетичної незалежності та інтеграції у європейський простір. Зелене будівництво становить фундаментальну основу для розвитку сучасних, сталих, екологічно збалансованих міст. Для України у період післявоєнної відбудови воно може слугувати стратегічним інструментом підвищення енергетичної стійкості, екологічної безпеки та соціально-економічної стабільності. Ефективне впровадження зелених технологій можливе лише за умови інтеграції державної політики, інноваційного потенціалу та міжнародної співпраці.
Keywords: зелене будівництво; енергоефективність; сталий розвиток; екологічні технології; відбудова України; інновації; енергетична незалежність; урбоекосистема