Реновація фасадів старої забудови. Аналіз досвіду пострадянських країн та пропозиція методики роботи з громадою - Тригуб, Руслана; Дьомін, Артем (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
У статті розглянуто проблему невпорядкованості фасадів житлової забудови в містах України, що виникла внаслідок радянської політики управління міським простором, байдужості населення до громадського середовища та відсутності ефективної міської політики після здобуття незалежності. Аналізуються відмінності між підходами до реновації масової панельної забудови та історичних будівель: у першому випадку пріоритетом є комфорт і потреби мешканців, у другому — збереження культурної спадщини та автентичності міського простору. Наведено приклади програм модернізації з Польщі та Естонії, що демонструють ефективність політики реновації при двох різних підходах до неї.  Пропонується методика взаємодії з громадою під час планування та реалізації проєктів реновації, з акцентом на довіру мешканців і належну комунікація, що дозволяє ефективніше вносити зміни в пропоновані плани та упереджувати потенційні проблеми. Системна реновація сприяє підвищенню якості життя, економічному розвитку районів і формуванню привабливого міського середовища.
Keywords: фасади; вулиця; реновація; комунікація з громадами; історична забудова; житлова забудова; міське середовище; іноземний досвід