Дослідження приводу установки для приготування та транспортування будівельних розчинів - Число, Андрій (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Сучасні змішувальні установки для приготування розчинових і бетонних сумішей є важливою складовою будівельних технологій, що зумовлює підвищені вимоги до їх енергоефективності, експлуатаційної надійності та стабільності роботи в умовах змінних навантажень. На етапі проектування приводу змішувальної установки особливої уваги потребує обґрунтоване визначення потужності електродвигуна, передавальних чисел редуктора та кінематичних параметрів приводної системи. У статті розглянуто теоретичне дослідження приводу компактної установки для приготування та трубопровідного транспортування будівельних розчинів, ключовою конструктивною особливістю якої є використання єдиного електродвигуна для приведення в рух лопатевого змішувача примусової дії та поршневого розчинонасоса через спільний зубчастий редуктор і ланцюгову передачу. Проаналізовано кінематичну схему приводу з урахуванням моментів інерції основних елементів системи, представлено динамічні моделі для оцінки крутильних коливань. Розглянуто характер змінних моментів опору, зумовлених циклічним навантаженням від робочих органів. Встановлено, що динамічні навантаження, які виникають під час зачеплення зубчастих передач, пускових і гальмівних режимів, а також від нерівномірності сил опору, суттєво впливають на втомну міцність і довговічність редуктора. Отримані результати дозволяють обґрунтувати раціональні параметри приводу, запропонувати заходи щодо зниження пікових навантажень і підвищити енергоефективність та надійність малогабаритних установок для будівельних майданчиків.
Keywords: змішувально-транспортувальна установка; привід від одного електродвигуна; зубчастий редуктор; крутний момент; динамічна модель; розчинозмішувач; розчинонасос