Моделювання органо-мінеральних комплексів у системі “Вапно-цеоліт-фермент” для очищення технічно забруднених вод від зависі та ущільнення осаду - Гузій, Сергій; Товмаченко, Андрій; Вітер, Володимир (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
У статті представлено результати експериментально-статистичного моделювання по визначенню оптимальних складів органо-мінерального комплексів для очищення очищення технічно забруднених вод від зависі та ущільнення осаду накопичувальних ставків на звалищах твердих відходів під час їх рекультивації та реконструкції. Прозорість води з показником каламутності 1.55 NTU забезпечується при використанні органо-мінерального комплексу, що містить негашеного вапна в кількості 7.25-8.25%, цеоліту в кількості 2.5-3% і ензиму в кількості 7.5-8.25%. Осадження зависі у вигляді осаду з пластичною міцністю до 160 кПа на 28 добу витримки забезпечується при використанні органо-мінерального комплексу, що містить негашеного вапна в кількості від 30.63-35%, цеоліту в кількості від 0-3.75% і ензиму в кількості 0-1.25%.
Keywords: технічно забруднена вода; зависі; каламутність/прозорість; осад; пластична міцність; математичні моделі; оптимізація; органо-мінеральний комплекс; ензим; цеоліт