Оцінка морфологічного складу вторинних будівельних відходів від руйнації - Швидкий, Дмитро; Швець, Віталій; Соколенко, Костянтин; Соколенко, Валерій (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Проаналізовано чинники що визначають особливості формування масиву вторинних будівельних відходів від руйнації будівель та споруд. Визначено, що вторинні будівельні відходи мають свої характеристичні особливості зумовлені причинами руйнування, часовими параметрами, територіальною локалізацією. Обсяг та масштаб масивів руйнувань формує проблему загально національного рівня. Немає мови про прогнозованість, керованість або упорядкованість формування масиву руйнувань. Доведено, що фактор часу здійснює негативний вплив на стан масиву руйнування. Під впливом природно-кліматичних чинників деградація матеріалів, що складають масиви руйнувань тільки збільшується. Сформульовано робочу гіпотезу щодо впливу морфологічного складу вторинних будівельних відходів від руйнації будівель та споруд на доцільні варіанти їх утилізації, що спираються на містобудівні задачі відбудови. Запропоновано модель розробки концептів та рекомендацій по управлінню вторинними будівельними відходами від руйнації будівель та споруд в контексті містобудівного відновлення. Залежно від масштабу руйнування містобудівне відновлення території може передбачати зміну або збереження функцій та форми ділянок міст. Запропоновано шляхи повторного використання у будівництві окремих компонентів будівельних відходів.  Пропонуються апробовані варіанти поводження з відходами від руйнування – рециклінг та переробка, утилізація або поховання, ландшафтне використання масиву відходів. Результати, що досягаються – зменшення обсягів поховання та відповідно територій полігонів, зменшення витрат природних ресурсів, створення нових робочих місць. Відновлення інфраструктури зруйнованих міст утворює цикл: розчищення – містобудівний концепт – переробка – план детальної забудови окремих мікрорайонів та кварталів. Зроблено висновок, що модель поводження з відходами необхідно доповнити матрицею варіативних рішень, яка конкретизує потенційні обсяги відходів, лінійні та площинні параметри ділянок, концепти та рекомендації відбудови.
Keywords: регіон; вторинні будівельні відходи; руйнування; морфологічний склад; рециклінг; утилізація; переробка; управління відходами