Оцінювання надійності моделей імітаційного розповсюдження шуму на території забудови - Саньков, Петро; Захаров, Юрій; Захаров, Вадим; Ткач, Наталія (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
У сучасних умовах шум є одним із домінуючих факторів, що негативно впливають на міську екосистему і, як наслідок, на здоров'я міського населення. Дія шуму знижує продуктивність праці та ефективність відпочинку людей, є однією з основних причин нервових розладів, суттєво знижує рівень якості та безпеки їхньої життєдіяльності. Метою визначення надійності складання імітаційної моделі розповсюдження звуку в міській забудові. Методи досдідження: метод натурних інструментальних вимірювань; картографічний метод прогнозування шумового забруднення від джерел шуму з побудовою 3D моделі звукових полів та статистичні методи обробки і оцінки результатів дослідження. Результати дослідження свідчать про наявність тісного зв’язку між результатами польових інструментальних вимірювань та картографічним прогнозуванням шумового режиму на досліджуваній житловій території. Розрахований коефіцієнт кореляції становив r = 0,889, що вказує на високий рівень узгодженості між порівнюваними масивами даних. Крім того, встановлено, що необхідна кількість спостережень для визначення ступеня кореляції між двома групами порівнюваних значень рівнів звуку становить 12 спостережень.
Keywords: моделювання; розповсюдження шуму; кореляційний аналіз