УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ ТА ЗАСОБІВ ОЦІНЮВАННЯ КОЛІЙНОСТІ ДОРОЖНІХ ПОКРИТТІВ - Чаповський, В. С. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Визначено, що для ретельного аналізу та прийняття правильного рішення щодопризначення заходів з усунення причин колієутворення необхідне детальне оцінюванняколійності, яке полягає в дослідженні поперечної конфігурації колії. З’ясовано, що відомівітчизняні та закордонні методики оцінювання колійності частково розкриваютьпитання колієутворення, при цьому процес визначення параметрів колії є трудомісткимі малоінформативним. Розглянуто процес створення спеціалістами лабораторіїавтомобільних доріг і аеродромів Національного транспортного університету діючоїмоделі приладу для оцінювання колійності з використанням лазерного датчика.Встановлено, що розроблений прилад дає можливість визначати не лише максимальнуглибину колії, а й отримувати дані для детального аналізу її поперечної конфігурації.При цьому прив’язка поперечного профілю до репера дозволяє отримувати не тількифактичні дані про колійність у момент вимірювання, а й спостерігати за динамікоюпоперечного профілю в процесі експлуатації автомобільних доріг.Ключові слова: дорожнє покриття, колійність, глибина колії, транспортно-експлуатаційні показники дорожнього покриття.