ГРАНИЧНІ ДЕФОРМАЦІЇ РОЗТЯГНУТОГО БЕТОНУ - Kurgan, P. G.; Kurgan, S. P (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Викладено результати експериментальних досліджень закономірностей деформування і процесу руйнування бетону при осьовому розтягу і при наявності градієнта деформацій по перерізу. Дослідні зразки завантажувалися короткочасним навантаженням до руйнування і з розвантаженням при напруженнях, близьких до руйнування. Визначені фактори,що впливають на граничні деформації розтягнутого бетону різних видів та запропоновано аналітичні рівняння для їх опису. Дослідами встановлено, що при неоднорідному напруженому стані граничні деформації не постійні, а змінюються в широкому діапазоні та залежать від градієнта деформацій. Для вирішення прикладних задач запропоновано універсальну форма зв'язку «навантаження – деформації», яка достовірно відображає єдність зв’язку між напруженнями та деформаціями бетону що знаходиться в умовах однорідного та неоднорідного напружених станів.
Keywords: діаграма напруження – деформації розтягнутого бетону; гранична деформація розтягнутого бетону; осьовий розтяг; градієнт деформацій