ОПТИМІЗАЦІЯ АРМУВАННЯ ПЛИТ ПЕРЕКРИТТЯ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД СТУПЕНЯ ПІДДАТЛИВОСТІ ОСНОВИ - Maevska, I. V.; Blashchuk, N. V.; Ivasyshyn, O. V. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Проведено дослідження впливу жорсткості надфундаментної конструкції та піддатливості основи на напружено−деформований стан монолітних плит перекриття і можливості спрощення розрахункової схеми плити. Були розглянуті два варіанти будівель з різним конструктивним рішенням: повнокаркасна і безкаркасна, а також два варіанти основи: однорідна і неоднорідна. Встановлено, що для каркасних будинків неповне моделювання тільки плити перекриття дає адекватну якісну картину та не вносить суттєвих змін до конструктивного рішення у порівнянні з повним моделюванням. Для безкаркасних будинків ігнорування жорсткості надфундаментних конструкцій і піддатливості основи може призвести не тільки до деякого переармування плити, але і до якісної невідповідності армування, зокрема при неоднорідній основі.
Keywords: система будівля−фундамент−основа; сумісна робота; жорсткість будівлі; піддатливість основи; осідання; напружено−деформований стан (НДС)