ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ РЕМОНТУ АВТОМОБІЛЬНИХ ШИН СПОСОБОМ ВУЛКАНІЗАЦІЇ - Orysenko, O. V.; Kryvorot, A. I.; Ilchenko, V. V.; Filipova, H. А. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Обґрунтовано доцільність проведення місцевого ремонту автомобільної шини способом вулканізації при механічних ушкодженнях каркаса. Установлено, що аналітичні та експериментальні дані з визначення необхідної температури нагрівального елемента мають значну розбіжність. З’ясовано, що на ступінь вулканізації серед усіх факторів найбільший вплив мають температура та тиск на поверхнях зварювання. За допомогою статистичних методів обробки експериментальних даних отримано математичну залежність температури на поверхні вулканізації від температури нагрівального елемента й тиску на поверхнях зварювання у вигляді полінома другого ступеня. З метою перевірки достовірності результатів досліджень виконано контрольне зварювання автомобільної шини з боковим розривом корду, яке дало позитивні результати.
Keywords: теплопровідніст; теплопровідність; вулканізація; автомобільна шина