ПОРІВНЯННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ЧИСЕЛЬНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ТРУБОБЕТОННИХ ЕЛЕМЕНТІВ ІЗ РОЗ’ЄМНИМИ СТИКАМИ - Semko, P. О. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Наведено результати експериментальних випробувань стиснутих трубобетонних елементів із роз’ємними стиками, досліджених на центральний і позацентровий стиск (з ексцентриситетами 0, 0,25 та 0,5 від діаметра зразка) та чисельного моделювання методом скінченних елементів. Виконано порівняння отриманих результатів для аналогічних зразків і їх моделей, для яких за допомогою чисельного моделювання у програмному комплексі Femap досліджено напружено-деформований стан та наведено графічні зображення головних напружень. Для порівняння обрано напруження, що виникають при досягненні текучості сталевої труби оболонки. Середньоквадратичне відхилення та коефіцієнт варіації отриманих даних коливались у межах 5 – 7%, що свідчило про відповідність результатів, це дозволяє у подальших дослідження часткову заміну експериментальних випробувань чисельним моделюванням.
Keywords: трубобетон; роз’ємні стики; експериментальні дослідження; чисельне моделювання